Μπορεί μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ να φέρει θετική αλλαγή στη ζωή;

Ναι, μερικές φορές όλα είναι δυνατά.
Ο F. δεν φανταζόταν ποτέ πως μια τυχαία επίσκεψη στο Σούπερ μάρκετ, θα μπορούσε να σταθεί η αφορμή για τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα που θα τον βοηθούσε σε βασικά ζητήματα που τον απασχολούσαν. Όπως ο ίδιος αναφέρει, χρειαζόταν βοήθεια αλλά δεν ήξερε πώς και από πού να τη ζητήσει. Η απάντηση ήρθε μάλλον τυχαία. Στο δρόμο για το σούπερ μάρκετ, μια πινακίδα σε ένα κτίριο του τράβηξε την προσοχή: είδε πολλές διαφορετικές γλώσσες, πήρε το θάρρος και χτύπησε την πόρτα.
Ο F. βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και λίγο διάστημα.
Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ήταν πολλές, καθώς βρισκόταν σε καθεστώς αστεγίας για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, έμενε στο δρόμο, κοιμόταν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, πλατείες, δεν δικαιούταν κάποιο επίδομα και ήταν άνεργος. Από την πρώτη του επαφή με το πρόγραμμα άρχισαν να μπαίνουν όλα σε μια σειρά.
Υποβλήθηκε αίτημα στέγασης και άμεσα εντάχθηκε σε όλες σχεδόν τις δράσεις του προγράμματος. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη που δέχτηκε και η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε με την Κοινωνική Λειτουργό σε σύντομο χρονικό διάστημα, βοήθησαν στο να συμμετέχει ενεργά σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια ενδυνάμωσης και να μην εγκαταλείπει την ελπίδα του παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που βίωνε.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ήρθε αντιμέτωπος με ένα σοβαρό ζήτημα υγείας και χρειάστηκε νοσηλεία. Στιγμή όμως δεν έχασε το κίνητρο και το ενδιαφέρον του για εξέλιξη και μάθηση.
Αμέσως μόλις η υγεία του αποκαταστάθηκε, επέστρεψε ακόμα πιο δυναμικά και ενεργά. Το αίτημα που υποβλήθηκε για στέγασή του σε οργανωμένη δομή φιλοξενίας είχε γίνει δεκτό.
Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξή του ήταν η εργασιακή συμβουλευτική. Υποστηριζόμενος για όλα τα εργασιακά του ζητήματα – από την σύνταξη βιογραφικού, προετοιμασία συνέντευξης, σεμινάρια για την εργασιακή κουλτούρα μέχρι την απόκτηση όλων των απαραίτητων εγγράφων προκειμένου να εργαστεί νόμιμα – καταφέρνει και βρίσκει εργασία.
Έχοντας βρει ένα ασφαλές πλαίσιο να τοποθετήσει τη ζωή του, μπορούσε πια να ακολουθήσει κι άλλα όνειρά του. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του έγιναν πραγματικότητα, μπορεί πλέον και έχει «τη δική του ομάδα μπάσκετ».
Μέσα από όλη τη συμμετοχή του ο F. κατάφερε να ανοιχτεί, διασυνδέθηκε με άλλες οργανώσεις, άνοιξε τον κύκλο επαφών του και αποκαταστάθηκαν σημαντικοί τομείς για εκείνον στη ζωή του.
Ο F. πήρε πολλά μαθήματα μέσα από το πρόγραμμα υποστήριξης που βρήκε εκείνη τη μέρα στο δρόμο για το σούπερ μάρκετ, και η αλήθεια είναι ότι και εκείνος έδωσε τα δικά του. Αποτελεί πρότυπο επιμονής και παρά τις δυσκολίες, κράτησε χώρο και όρεξη για να διεκδικήσει τα όνειρά του. Ίσως το πιο σπουδαίο είναι το πως συμμετείχε με συνέπεια σε όλες τις συναντήσεις και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, ακόμα και την περίοδο που ακόμα το πρόβλημα στέγασής του ήταν άλυτο και οι συνθήκες διαβίωσής του κάθε άλλο παρά ασφαλείς ήταν. Η δύναμη της ψυχής του και η πίστη ότι θα αλλάξει η κατάστασή του δικαιώθηκαν. Κι αν μη τι άλλο, τα μαθήματα που πήρε είναι σε θέση πια να τα δώσει κι εκείνος σε άλλα άτομα που ψάχνουν ακόμα τρόπο να πατήσουν στα πόδια τους.

Enquire here

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We try to answer all inquiries as soon as possible!